Danes bomo govorili o turških simbolih in kipih!

Niko Dolinar

 Danes bomo govorili o turških simbolih in kipih! 
 


Kaj opisuje zastava Turčije:

  1. Barva Turčije (rdeča) opisuje boj, prelito kri za neodvisnost 
  2. Polmesec in zvezda sta islamska simbola 

Ker je Otomansko cesarstvo predhodnik Turčije, se zastava v podobni obliki uveljavi že več kot pred 200 leti. Od takrat so bile narejene majhne spremembe na zastavi. Ena izmed sprememb je ta da so včasih uporabljali 8-končno zvezdo in ne 5-končno kot sedaj. Zastavo, kot jo vidite sedaj se je uveljavila leta 1844, kar pomeni, da od takrat naprej velja, kot uradni državni simbol.

 


 

Zgoraj prikazana slika prikazuje bitko za Galipoli. 

Bitka za Galipoli je neuspela pomorska in kopenska vojaška operacija zvezdniških sil, ,da bi se prebili skozi Dardanele. Namen operacije je bil prisiliti Osmansko cesarstvo, da bi izstopilo iz vojne, in odpreti pomorsko pot do Rusije. 

Kar se tiče glede zastave so prebivalci Turčije zelo ponosni nanjo, saj jih imajo razobešene povsod, v učilnicah, trgovinah, na stavbah praktično povsod. 

Kipe pa imajo postavljene na večjih trgih in krožnih krožiščih. Kipi so zelo veliki, nekateri v svetlečih rumeno-zlatih barvah.

 

Today we will talk about Turkish symbols and statues!



What does the flag of Turkey describe:

  1.  

The color of Turkey (red) describes the struggle, the blood shed for independence

1.     The crescent moon and star are Islamic symbols

Since the Ottoman Empire is predecessor of Turky  , the flag has been in use in a similar form for more than 200 years. Small changes have been made to the flag since then. One of the changes is that they used to use an 8-pointed star instead of a 5-pointed one like now. The flag, as you see it now, came into force in 1844, which means that it has been valid as the official state symbol ever since.

 The image shown above shows the Battle of Gallipoli.

The Battle of Gallipoli is a failed naval and land military operation by the Star Powers to break through the Dardanelles. The purpose of the operation was to force the Ottoman Empire to withdraw from the war and open a sea route to Russia.




Komentarji